WAT ZIJN DRESSCODES?

Dresscodes zijn onderhevig aan tijd, cultuur, mode en persoonlijke smaak

Volgens Wikipedia: ‘kledingvoorschrift, kledingcode of dresscode is een sociale code die aangeeft welke soort kleding geschikt geacht wordt.’

De meeste kledingvoorschriften zijn dan ook cultureel bepaald. Voor heren zijn hedendaagse dresscodes meestal duidelijker dan voor vrouwen.

Het voorschrijven van een dresscode op een uitnodiging is veelal bedoeld om het de gasten makkelijker te maken te bepalen welke kleding zij dragen.

Bij vermelding van een dresscode op een uitnodiging, hoor je deze volgens de etiquette altijd te volgen.

We onderscheiden formele en informele dresscodes.

FORMELE DRESSCODES VOOR OVERDAG TOT 18.00 UUR

Dames jaquet

Dames dragen een feestelijk mantelpakje of cocktailjurkje in een glanzende stof, (rok en jas in dezelfde kleur, aangepast aan de tijd van het jaar) met hoed. De hoed mag ook binnen gedragen worden. Lengte van de rok of jurk tot op of over de knie. Bijpassend klein tasje en schoenen met hak.

Jaquet op maat gemaakt

Heren dragen een jacquet, de jas in grijs of zwart met afgeronde voorpanden die tot naar achter toe rond uitlopen tot in de knieholte en een 1 knoop sluiting. De broek is grijs of zwart, gecombineerd een grijs of zwart vest en wit overhemd met liggend boord en dubbel manchet, grijze hoed en handschoenen. De schoenen zijn zwart met lederen zool en vetersluiting. Draagt u een pochet dan is deze wit.

FORMELE DRESSCODES NA 18.00 UUR

Dames dragen een lange of cocktail jurk (heeft een minder formele uitstraling). De jurk dient wel uit een stuk te bestaan en heeft een lengte van op of net onder de knie. De kleur van de jurk liefst aangepast aan de tijd van het jaar. Bijpassende sieraden, schoenen en kleine tas. Handschoenen mogen wel, maar hoeven niet. De armen mogen bloot c.q. onbedekt zijn. Ook voor de dames geldt dat het beter is om geen horloge of uurwerk te dragen.

Heren dragen een smoking in zwart of nachtblauw. Jas met sjaal kraag of dinnerjacket met satijn beklede revers. Broek met galon op de zijnaad, heeft geen riemlussen maar wordt met bretels gedragen. Optioneel zwart vest met wit overhemd en liggend boord, blinde sluiting, pické of plissé front, dubbel manchet en zwarte strik. De schoenen zijn van lakleer, het horloge laat u thuis want gezelligheid kent geen tijd.

White tie dames

Dames : dragen een lange avondjapon c.q. groot avondtoilet, van zijde of satijn (geen wol) in een kleur passend bij het seizoen. De schouders zijn bedekt. Bij de jurk worden handschoenen gedragen in de kleur van de jurk of de schoenen. Handschoenen mogen alleen afgedaan worden als een oudere dame die tot de aanwezige behoort geen handschoenen draagt of deze af doet. Sieraden draagt u over de handschoenen, geen horloge met een bijpassend klein tasje en hakschoenen.

Rokkostuum op maat gemaakt

Heren : dragen een rokkostuum bestaande uit een zwarte jas, broek en wit vest. De jas heeft geen knoopsluiting en naar achter toe afgeronde panden tot in de knieholte. De broek heeft een gebreide galon aan de zijkant. Het overhemd is wit met een opstaand of liggend boord heeft parelmoerknoopjes, dubbele manchetten met (ver) zilverede manchet knopen. U draagt een witte strik, bij voorkeur zelf gestrikt en een wit pochet. Bij formele gelegenheden draagt u altijd een wit pochet. De schoenen zijn zwart (lak) en u laat het horloge thuis want gezelligheid kent geen tijd.

INFORMELE DRESSCODES

Tenue de ville dames

Voor dames is deze dresscode minder scherp beschreven en zijn er meer mogelijkheden ook wat kleur betreft. Broekpak, mantelpak en jurkje zijn toegestaan met of zonder hoedje. Beperk de kleuren wel tot beschaafde en niet te opvallend, zakelijk zijn donkerblauw en grijs de beste kleuren. Rok lengte is tot op of over de knie. Lees meer over kleur gebruik

Tenue de ville kantoor kleding

Over deze dresscode zijn veel misverstanden. Wij geven hierna graag duidelijkheid. Voor de heer betreft het een effen donker pak, bijvoorkeur donkergrijs of donkerblauw met daaronder een effen overhemd in de kleur wit of lichtblauw, een dun blauw of bordeaux rood streepje mag ook (geen blokjes) in het dessin. Daarbij een das met rustige motieven. De kousen tot kniehoogte in donkergrijs, blauw of zwart. De schoenen zijn zwart, uitgevoerd met lederen zool en goed gepoetst.

Smart casual zakelijk vrouw

Deze stijl hangt tussen vrijetijd en zakelijke kleding in. Dames dragen een broekpak van een kleur of mantelpakje met rok of jurk. Rok lengte is tot op of over de knie.

Deze stijl hangt tussen vrije tijd en zakelijke kleding in. Bij smart casual is het toegestaan om bijvoorbeeld een katoenen broek te dragen. Let op want heren dragen bij voorkeur wel een das.

Heren dragen een tweedelig pak. In effen, streep of ruiten stoffen (een ruiten stof is minder formeel dan een streep). Gecombineerd met een effen of gestreept overhemd bij voorkeur met das.

Causal friday vrouw zakelijk

Dames dragen een combinatie van jasje met broek, rok of jurkje.
Donkere matte stoffen zijn zakelijker dan glanzende stoffen. Effen stoffen zijn zakelijker dan een ruitje.

Casual Friday man

Bij deze dresscode geldt dat alles in principe mag.

Toon respect voor degene die u heeft uitgenodigd, gelegenheid of klant die u gaat bezoeken. Zorg voor stijlvolle, nette en schone kleding.
Heren dragen een tweed jasje of donkerblauwe blazer met een donkere broek.
Overhemd met enkel manchet in streep of ruit. Geen das of clubdas.