MAATPAK ENCECLOPEDIE

De maatpak wiki van het-PAKhuys, alles over het maatpak en accessoires.

Het pak

Ontleent zijn oorsprong aan het legeruniform. In 1861 werd de naaimachine uitgevonden en ontstond de confectie/standaardisering als knopen voor de heren op het linker pand en voor dames op het rechterpand.

Kostuum

In het theater maakt het kostuum duidelijk welke rol wordt vertolkt.

Italiaanse snit

Jasje heeft een lage smalle taille, hoge mouwinzet, slanke mouwen, weinig schoudervulling en soepel binnenwerk. De broek heeft een lage tailleband, riemlussen met smalle pijpen en slanke heup.

Engelse Snit

Jasje heeft een hoge taille, lagere mouwinzet, ronde mouw kop, normale schoudervulling, bredere mouwen en redelijk gevuld binnenwerk. De broek heeft een hogere tailleband met bretelknopen, redelijk ruim gesneden op de heup en bredere pijpen. Heeft zelden een omslag.

Jasje

Colbert

Vernoeming naar Jean-Baptiste Colbert (1614-1683). Deze heer was niet maatgevend als het op mode aankwam. Waarom we het jasje naar hem vernoemen heeft niemand ooit begrepen. Hoogstwaarschijnlijk is het verhaal dat in die tijd de heren(huis)jassen veel langer waren tot meneer Colbert zulke drastische belastingmaatregelen aankondigde zodat iedereen moest inleveren. Toen kwamen er kortere jasjes op de markt, de belasting had de langere panden er vanaf gesnoept zeg maar…vandaar de naam Colbert.

Blazer

Heeft opgestikte zakken en metalen knopen.

Sluiten van het jasje

Een jasje met 2 knopen wordt op de bovenste en een jasje met 3knopen op de middelste knoop gesloten. Alleen dames sluiten alle knopen. Bij verplaatsing wordt het jasje gesloten, tijdens het zitten mag het los.

Double breasted

Wordt op de middelste knoop gesloten, de rest is voor de sier en hebben geen functie. Het jasje wordt altijd gesloten gedragen.

Schouderbreedte

is bepalend voor de pasvorm en wordt afgestemd op de breedte en stand van de schouders.

Kissing buttons

Knopen op het manchet die elkaar raken.

Splitten

2 splitten op de achterkant geeft een klassieke uitstraling, meer bewegingsvrijheid en minder kreukels. 1 split is sportiever.

Revers

Dienen te rollen en niet platgeperst op het voorpand van het jasje te liggen. Geeft daardoor een luxe uitstraling. Double breasted jasjes hebben opgesneden revers en hebben daardoor een formeler uiterlijk.

Zakken

Van origine heeft een jasje 2 rechte klepzakken en een schuin pochetzakje. Later werden deze zakken er ook schuin opgemaakt zodat men beter bij de kogels kon, tegenwoordig toegepast als accent op de taillering.

Ticket pocket

Extra zakje op het rechter voorpand, geeft een modernere uitstraling en is minder formeel.

Manchet

Heeft in basis 3 of 4 knopen met open knoopsgaten. Vroeger was het aantal knopen bepalend voor hoe vermogend iemand was.

Mouwlengte

Afgemeten tot 1 a 2 cm boven manchet van het overhemd

Pantalon

Pantalon

Pakliefhebber hebben het over een broek omdat de Engelsen het woord trousers gebruiken.

Omslag

Heeft geen formele functie maar de broek valt rechter en zwabbert minder om het been. Een klassieke omslag is 4 cm breed.

Pijpomvang

De gemiddelde pijpomvang is 23 cm (2/3 van de schoenlengte), een Italiaanse snit gemiddeld 19-21 cm.

Bandplooi

Heeft geen formele functie. Zorgen voor een betere pasvorm omdat zij ruimte geven aan de buik of het bovenbeen. Corpulentie of omvang van de bovenbeen bepaalt het aantal plooien.

After dinner split

Uitsnijding op de achterkant van de band. Deze split geeft ruimte bij het zitten maar heeft alleen functie als de broek met bretels wordt gedragen

Bretels

Houden letterlijk de broek op de juiste plaats, de broek heeft dan geen riemlussen.

Riemlussen

Heeft de broek riem lussen dan wordt deze altijd met een riem gedragen in dezelfde kleur en materiaal als de schoenen.

Vest

Vest

Pakliefhebbers spreken van een vest en niet over een gilet.

Sluiting vest

Enkele centimeters boven de eerste knoop van het jasje. Sluiting; met 5 knopen draagt u alle knopen gesloten maar bij een vest met 6 knopen laat u de onderste knoop open.

Rok

Rok

Een kokerrokje is een mooi vrouwelijk kledingstuk en oogt zakelijk.

Lengte

Voor zakelijke doeleinden eindigt deze tot of over de knie en heeft een split aan de achterkant. Meer splitten oogt sportiever. Snit; netjes aangesloten en nooit te strak.

Lengte

Voor zakelijke doeleinden eindigt deze tot of over de knie en heeft een split aan de achterkant. Meer splitten oogt sportiever. Snit; netjes aangesloten en nooit te strak.

Split

Een zakelijk rokje heeft bij voorkeur een split aan de achterkant.

Maathemd

Overhemd

Fungeerde vroeger als ondergoed: het hemd zonder knopen. Dit hemd werd over het hoofd aangetrokken waarna het tussen de benen werd dichtgeknoopt.

Zakelijke kleuren

Wit is de meest formele kleur op de voet gevolgd door lichtblauw. Een streepje is zakelijker dan een ruit.

Kraag

Sluit netjes om de nek en steekt enkele centimeters boven de kraag van het jasje uit. Nooit te straks want een nek zwelt op bij het staan. Model; afhankelijk van lengte en omvang van de nek en de vorm van het gezicht.

Knopen op kraag

1 knoop op de kraag is meest formeel, meerdere knopen zijn een modeverschijnsel. Button down; wordt niet onder een zakelijk pak gedragen.

Schoudernaad

Valt op de overgang van schouder naar arm.

Manchet en mouwlengte

Afgemeten tot op de muis van de hand waardoor het 1 a 2 cm onder het manchet van het jasje uitkomt. Hoe meer plooien op het manchet hoe hoger de kwaliteit. Een dubbel Manchet is formeler dan een enkel manchet. Korte mouw; is niet geschikt voor zakelijke kleding.

Das & Pochet

Das

Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen met dassen groter zakelijk succes oogsten en aantrekkelijker zijn voor het vrouwelijke geslacht. De das verleent status en verteld dat iemand zijn zaken serieus neemt. Het Nederlandse woord stropdas komt letterlijk van de strop en daarom hebben liefhebbers het over een das.

Dasknoop

Wordt afgestemd op de spread van de kraag. Hoe breder de spread des te groter de knoop.

Lengte

De punt van de das eindigt op bovenkant van de broeksband.

Materiaal en dessins

Afstemmen op het pak en hemd. Een das kan snel een storende factor zijn en het totaal beeld verstoren. Materiaal; bij voorkeur van zijde. Zijde heeft een chique, natuurlijke uitstraling.

Pochet

Wordt gedragen ter verfraaiing van een jasje en bij formele gelegenheden.

Kleur en materiaal

Bij voorkeur in de kleur van uw hemd of das. Bij formele gelegenheden draagt u een wit pochet. Materiaal; in zijde, katoen of linnen.

Vouwen pochet

U maakt een rondje van duim en wijsvinger en duwt het pochet hierdoor. Daarna vouwt u het dubbel en steekt nonchalant in uw borstzak. Andere mogelijkheid is het vouwen van een enveloppe.

Schoenen, sokken & panty

Kousen

Onder een pak worden kniekousen gedragen bij voorkeur in de kleur van de broek.

Schoenen

Zijn van leder met lederen zool, dames dragen een hak. Onder een klassiek pak draagt u donkere schoenen. Keep in mind; A gentleman never wears brown to Town. Voor een sportievere look kiest u chocolade of cognac bruin.

Panty

Bij formele gelegenheden dragen dames een panty . Tegenwoordig dragen dames steeds minder een panty, zorg dan voor verzorgde benen.

Maatpak Wiki | De encyclopedie van het-PAKhuys over het maatkostuum