WELKE EIGENSCHAPPEN VAN STOFFEN ZIJN BELANGRIJK VOOR JOUW MAATPAK?

Welke stof kies je voor een maatkostuum? Het vinden van de perfecte match voor jouw maatpak zit hem niet alleen in de keuze van kleur of dessin. Ook de eigenschappen van de stof zelfs hebben invloed op je keuze.

Kijk hier naar de Video van Holland and Sherry from sheep to suit

Iedere stof heeft unieke kenmerken, net als de drager!

Cashmere

Cashmere

De Kasjmier geit is met name te vinden in de hooglanden van Centraal-Azië . Kasjmier is vergelijkbaar met Vicuña. Cashmere stoffen hebben een luxe en tijdloze uitstraling, voelen extreem zacht en licht aan en zijn goede warmte en vocht geleiders, daardoor het hele jaar door te dragen. De fijnheid van de vezels maken dat deze wol goed te verven is in de mooiste kleuren. De vezels worden gewonnen door het kammen van de vacht en geoogst in de lente maanden. kasjmier is ontdekt door de adel van het Victoriaanse Engeland.

Mohair

Mohair

Mohair is de meest duurzame van alle dierlijke vezels, met een natuurlijke glans en weerstand tegen vuil en kreuken. Tevens licht in gewicht, heeft super sterke vezels en daardoor een slijtvast karakter. Door de onregelmatige structuur van de vezels krijgen de stoffen een levendig uiterlijk met schitterende subtiele natuurlijke glanzen. Mohair komt van de vacht van de Angora geit, Angora geiten gedijen goed in leefgebieden die zich op grote hoogtes bevinden, warm klimaat en overvloedige schone graasweiden en zoet water. Om kwaliteit te waarborgen mag een geit niet ouder zijn dan 8 jaar, daarna worden de vezels te grof. De eerste schering van de geit heet ‘ Kid Mohair” omdat deze schering de meest zachte vezels geeft.

Merino

MERINO

Merino schapen zijn beroemd om de prachtige wol die zij geven, zij worden 1 keer per jaar geschoren. Deze schapen produceren een schone witte wol die ideaal is voor het verven van frisse kleuren. De lange fijne vezels zijn perfect voor het spinnen en weven van stoffen van hoge kwaliteit. Merino heeft een natuurlijke glans en is uitzonderlijk zacht. Door de soepelheid en lichtheid van de wol een ultieme basis voor een kwalitatief goed maatpak met een groot draagcomfort. Tot de 14 eeuw verbood de Koning van Spanje de export van Merino om in zijn eigen luxe te voorzien en het exclusief houden.

Vicuna

VICUNA

Deze kleinste lama’s waren bijna uitgestorven, tijdens de conquista, de komst van de Spanjaarden. De wol van deze dieren was zeer gewild en behoorde tot de waardevolste ter wereld. In tegenstelling tot de Inca’s, die hun wol ook waardeerden en deze dieren tot heilig hadden verklaard, maakten de Spanjaarden jacht op de dieren. In 1825 werd het dier officieel beschermd. Tegenwoordig worden de dieren beschermd in reservaten in Peru en Bolivia. Hier wordt ook weer de oude methode van de Inca’s gebruikt om hun (nog steeds) kostbare wol te winnen. Deze wol is zo kostbaar omdat de Vicuna’s maar weinig wol per jaar produceren en via een ouderwetse kamtechniek gewonnen wordt.

Zijde

ZIJDE

Zijde is een van de sterkste natuurlijke vezels en word gesponnen door de zijderups in haar cocon. Zijde was vroeger exclusief voor de keizer van China en later werd zijde populair in heel de Chinese cultuur, Azië en daarbuiten door middel van de Zijderoute.

Zijde vezels hebben een driehoekige doorsnede met afgeronde hoeken, waardoor het licht reflecteert op de hoeken en die prachtige (natuurlijke) glans ontstaat. Zijde stoffen zijn geschikt voor alle klimaten, doordat zijde goed vocht absorbeert en isoleert is het heerlijk dragen zelfs in de warmste klimaten.

Katoen

KATOEN

Katoen is afkomstig van de katoenplant die groeit in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. Katoen heeft als eigenschap dat het ademt en mooie katoen zacht is. Tot de 15e eeuw dachten Europeanen dat katoen ook van een schaap kwam. De katoenvezel heeft een kenmerkende structuur: een miniatuur van een lege brandweerslang, die om zijn as gedraaid is. Hierdoor ontstaan kurkentrekker achtige windingen waarmee de vezels achter elkaar haken bij het spinnen. Hierdoor kunnen zeer fijne garens gesponnen worden.
Biologische katoen wordt in tenminste 8 Afrikaanse landen geproduceerd. De eerste was het Egyptische Sekem, dat in 1990 begon met de experimentele teelt van biologische katoen om de regering ervan te overtuigen dat katoenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, die van overheidswege met vliegtuigen over het land werden verspreid en de biologische kruidenteelt van Sekem onmogelijk maakte, nu wel mogelijk was.

Linnen

LINNEN

Linnen is zeer absorberend en een goede warmte geleider, houdt het lichaam koel bij hoge temperaturen. Het heeft een glad, glanzend oppervlak met een natuurlijke weerstand tegen vuil en vlekken en is een van de sterkste plantaardige vezels, tot drie keer zo sterk als katoen. De vervaardiging van linnen garens is een ingewikkeld proces dat vraagt om vaardigheid en expertise. Linnen ontstaat uit de teelt van de ruwe vlas plant. Na de oogst wordt het vlas gedroogd. Om ecologische redenen wordt het vlas tegenwoordig direct na het trekken geroot door het uit te spreiden over het veld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn; dauwroot dus. Het gebruik van linnen gaat ver terug in de tijd tot 8000 jaar voor Christus, was het eerste bekende textiel vezel in de wereld. Linnen werd bijvoorbeeld ook gebruikt in Egyptische graven, voor het mummificeren van organen van farao’s, het werd gezien als een symbool van licht en zuiverheid, en rijkdom. Linnen stoffen hebben een hoge natuurlijke glans, met de mogelijkheid om te absorberen en dit vocht weer snel te verliezen. De natuurlijke uitstraling van linnen maakt het een stijlvolle keuze voor vrijetijdskleding.

Veloers

VELOURS

Fluweel, velours of velours (naar de Franse naam voor fluweel), kan katoen, wol, mohair of synthetisch zijn. De luxe van velours , perfect voor de meest “eleganteformele of vrouwelijke uitstralingen, zelfs een staatsbanket . Fluweel was vroeger kostbaar om te maken omdat het een gecompliceerde manier van weven is. Hedendaags vraagt het weven van velours om vaardigheden en een goede basis; wol en of mohair. Fluweel word ook wel van bijvoorbeeld katoen gemaakt. Het wordt geweven, dat twee diktes van fluweel op hetzelfde moment weeft, deze draden worden apart van elkaar aan het weefsel toegevoegd en achtereenvolgens gesneden om een stapel effect te creëren. Fluweel was kostbaar om te maken voordat industriële revolutie weefgetouwen bedacht werden en stond traditioneel bekend als de koning van doeken.

Welke stof kies je voor een maatkostuum? | Eigenschappen stoffen maatpak