Stofcollecties

ELKE STOF HEEFT UNIEKE KENMERKEN

Elke stof heeft unieke kenmerken, net als de drager!. Het maken van de perfecte match berust dan ook niet alleen op het kiezen van een kleur of dessin maar ook de eigenschappen van een stof kunnen uw keuze bepalen.
Kijk hier naar de Video van Holland and Sherry from sheep to suit

MERINO WOL

Merino schaap
Merino schapen zijn beroemd om de prachtige wol die zij geven,
zij worden een keer per jaar geschoren. Deze schapen produceren een schone witte wol die ideaal is voor het verven van frisse kleuren. De lange fijne vezels zijn perfect voor het spinnen en weven van stoffen van hoge kwaliteit. Merino heeft een natuurlijke glans en is uitzonderlijk zacht. Door de soepelheid en lichtheid van de wol een ultieme basis voor een kwalitatief goed pak met een groot draagcomfort. Tot de 14 eeuw verbood de Koning van Spanje de export van Merino om in zijn eigen luxe te voorzien en het exclusief houden.

KASJMIER

Casmere stof maatkostuum
De Kasjmier geit is met name te vinden in de hooglanden van Centraal-Azië . Kasjmier is vergelijkbaar met Vicuña. Cashmere stoffen hebben een luxe en tijdloze uitstraling, voelen extreem zacht en licht aan en zijn goede warmte en vocht geleiders, daardoor het hele jaar door te dragen. De fijnheid van de vezels maken dat deze wolgoed te verven is in de mooiste kleuren. De vezels worden gewonnen door het kammen van de vacht van de geit en geoogst in de lentemaanden. Cashmere is ontdekt door de adel van het Victoriaanse Engeland.

MOHAIR

Mohair voor maatkostuum Mohair is de meest duurzame van alle dierlijke vezels, met een natuurlijke glans en weerstand tegen vuil en kreuken. Tevens licht in gewicht door de super sterke vezels en heeft daardoor een slijtvast karakter. Door de onregelmatige structuur van de vezels krijgen de stoffen een levendig uiterlijk met schitterende subtiele natuurlijke glanzen. Mohair komt van de vacht van de Angora geit, heeft een krullende vezelstructuur is buitengewoon zacht en heeft een zijdeachtige glans.  Angora geiten gedijen goed in leefgebieden die zich op grote hoogtes bevinden, warm klimaat en overvloedige schone graasweiden en zoet water .
Deze Angora geit is afkomstig uit de provincie Angora in Turkije en zijn afstammelingen van de Kasjmier geit. Om kwaliteit te waarborgen mag een geit niet ouder zijn dan 8 jaar, daarna worden de vezels te grof. De eerste schering van de geit heet ' Kid Mohair”omdat deze schering de meest zachte vezels geeft.

VICUNA

het-PAKhuys VicunaDeze kleinste lama’s waren bijna uitgestorven, tijdens de conquista, door de komst van de Spanjaarden. De wol van deze dieren was zeer gewild en behoorde tot de waardevolste ter wereld. In tegenstelling tot de Inca's, die hun wol ook waardeerden en deze dieren tot heilig hadden verklaard, maakten de Spanjaarden jacht op de dieren.  In 1825 werd het dier officieel beschermd. Tegenwoordig worden de dieren beschermd in reservaten in Peru en Bolivia. Hier wordt ook weer de oude methode van de Inca's gebruikt om hun (nog steeds) kostbare wol te winnen. Deze wol is zo kostbaar omdat de Vicuna’s maar weinig wol per jaar produceren en via een ouderwetse kamtechniek gewonnen wordt.

ZIJDE

Zijde is een van de sterkste natuurlijke vezels en word gesponnen door de zijderups in haar cocon.  Zijde was vroeger exclusief voor de keizer van China en later Zijde voor maatjurk populair in heel de Chinese cultuur, Azië en daarbuiten door middel van de Zijderoute.

Zijde vezels hebben een driehoekige doorsnede met afgeronde hoeken, waardoor het licht reflecteert op de hoeken en die prachtige (natuurlijke) glans ontstaat. Zijde stoffen zijn geschikt voor alle klimaten, doordat zijde goed vocht absorbeert en isoleert is het heerlijk dragen zelfs in de warmste klimaten.  

KATOEN

Katoen is afkomstig van de katoenplant
die groeit in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld. Katoen heeft als eigenschap dat het ademt en Katoen voor maatkostuum zacht is. Tot de 15e eeuw dachten Europeanen dat katoen ook van een schaap kwam. De katoenvezel heeft een kenmerkende structuur: een miniatuur lege brandweerslang, die om zijn as gedraaid is. Hierdoor ontstaan kurkentrekkerachtige windingen waarmee de vezels achter elkaar haken bij het spinnen. Hierdoor kunnen zeer fijne garens gesponnen worden.
Biologische katoen wordt in tenminste 8 Afrikaanse landen geproduceerd. De eerste was het Egyptische Sekem, dat in 1990 begon met de experimentele teelt van biologische katoen om de regering ervan te overtuigen dat katoenteelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen, die van overheidswege met vliegtuigen over het land werden verspreid en de biologische kruidenteelt van Sekem onmogelijk maakte, mogelijk was

LINNEN

Linnen voor maatkostuum Linnen is zeer absorberend en een goede warmte geleider, houdt het lichaam koel bij hoge temperaturen. Het heeft een glad, glanzend oppervlak met een natuurlijke weerstand tegen vuil en vlekken en is een van de sterkste plantaardige vezels, tot drie keer zo sterk als katoen.De vervaardiging van linnen garens is een ingewikkeld proces dat vraagt om vaardigheid en expertise. Linnen ontstaat uit de teelt van de ruwe vlas plant. Na de oogst wordt het vlas gedroogd.  Om ecologische redenen wordt het vlas tegenwoordig direct na het trekken geroot door het uit te spreiden over het veld, waar het gedurende enkele weken wordt blootgesteld aan regen, dauw en zonneschijn; dauwroot dus. Het gebruik van linnen gaat ver terug in de tijd tot 8000 jaar voor Christus. het was de eerste bekende textiel vezels in de wereld, Linnen werd bijvoorbeeld ook gebruikt in Egyptische graven, voor mummificeren van organen van farao’s, het werd gezien als een symbool van licht en zuiverheid, en een vertoning van rijkdom. Linnen stoffen hebben een hoge natuurlijke glans, met de mogelijkheid om te absorberen en dit vocht weer snel te verliezen. De natuurlijke uitstraling van linnen maakt het een stijlvolle keuze voor vrijetijdskleding.

FLUWEEL- VELOURS

Fluweel, velours of velour (naar de Franse naam voor fluweel) De grondstof kan katoen, wol, mohair of synthetisch zijn. Het-PAKhuys verkoopt alleen Velours waar wol met mohair de basis is.
De luxe van velours , perfect voor de meest “elegante” formele gebeurtenissen, misschien een banket van de staat. Of de meest opwindende partij van het vakantieseizoen waar een smoking jas hand op in rijke en exotische fluweel maat is de perfecte aanvulling op uw elegante chique metgezel.
Fluweel was vroeger kostbaar om te maken omdat het een gecompliceerde manier van weven is. Hedendaags vraagt het weven van velours om vaardigheden en een goede basis; wol en of mohair. Fluweel word ook wel van bijvoorbeeld katoen gemaakt. Het wordt geweven, dat twee diktes van fluweel op hetzelfde moment weeft, deze draden worden appart van elkaar aan het weefsel toegevoegd en achtereenvolgens  gesneden om een stapel effect te creëren. Fluweel was kostbaar om te maken voordat industriële revoltie  weefgetouwen Sonett en stond traditioneel bekend als de koning van doeken.

TWEED

Harris tweed Oorspronkelijk geproduceerd in de Schotse grensstreken in de vroege jaren van 1800. De stof is vernoemend naar het patroon ;Twill en daarna Tweed genoemd omdat de stof gewoeven werd in de dorpjes welke grensden aan de rivier de Tweed.  De stof heeft prachtige natuurlijke kleuren en texturen en daarom tijdloos en klassiek. Doordat  Tweed zeer dicht geweven wordt , deze weeftechniek maakt de stof zeer hecht,  en is dan ook goed wind- en waterwerend. Uitermate geschikt voor jassen en tegenwoordig steeds vaker voor rokjes gebruikt.

CORDUROY

Vroeger heette deze stof “Manchester”  en werd voornamelijk gebruikt voor werkbroeken en werkkleding. In de jaren zeventig werd de naam uit marketingoverwegingen veranderd in corduroy en werd de stof steeds vaker gebruikt voor modieuzekleding als jassen, broeken en rokjes. De stof heeft in de lengterichting zachte ribbels met een vleug. De fijnere uitvoering van deze stof wordt tinneroy of baby-rib genoemd, deze stof is dusdanig soepel en zacht dat er zelfs baby kleding van gemaakt kan worden.

FLANNEL

Niemand weet exact wat de oorsprong van flannel is. Een Welsh heeft ooit gesuggereerd dat het zijn oorsprong vind vanuit de 16e eeuw, vanuit Wales waar dit soort stoffen geweven werden. Fannel stoffen zijn gemaakt van gekamde wollen garens waardoor het een grover maar zacht karakter heeft. Door deze gekamde garens is de stof goed te kleuren en uitermate geschikt om te dragen in koudere periodes. Flanel heeft een klassiek en tijdloos karakter.

SATIJN

Satijn is een weefsel in satijnbinding. De satijnbinding (of atlasbinding) is een weeftechniek, waardoor garens heel dicht op elkaar geweven kunnen worden en een soepel weefsel ontstaat. Het woord satijn komt van het Italiaanse woord voor zijde: seta. Satijn wordt niet alleen van zijde gemaakt, maar ook van bijvoorbeeld katoen.