Onderhoud maatkleding

Tips voor het onderhoud van maatkleding van het-PAKhuys.

Geef je maatkleding de aandacht die het verdient!

Voor een langere levensduur en optimaal draagcomfort hebben we een aantal tips voor je:

* Draag je maatpak niet te lang achter elkaar. Hang het colbert uit op de bijgeleverde hanger, die passend is aan de schouderbreedte. Laat de knopen open zodat panden netjes over elkaar vallen en in rust kunnen uithangen.

* Hang de broek ondersteboven aan een broekhanger en laat de knopen open. Bijpersen met een stoomstrijkijzer is mogelijk mits je er een vochtige doek tussen legt. Niet duwen.

* Borstel het maatkostuum regelmatig af met een zachte borstel. Wol heeft de neiging vet te worden en daardoor vuil aan te trekken.

* Check regelmatig of de knopen nog goed vast zitten. Geef bij het stomen aan dat de knopen over het algemeen van natuurlijke materialen zijn gemaakt en daardoor kwetsbaarder. Knopen kunnen tijdens het reinigen breken daarom dient de stomerij een kapje over de knopen te plaatsen. Tevens mogen revers niet platgeperst, maar gerold te worden.

MAATHEMD-BLOUSE

MAATHEMD – BLOUSE

* Onze maathemden en blouses worden meestal gemaakt van de mooiste (Egyptische) katoenen. Was het hemd op max. 40 graden, bij voorkeur op 30 graden, want katoen heeft de neiging tot krimpen. Haal de baleinen voor het wassen uit de kraag en plaats deze na het strijken weer terug.

* Dep de manchetten en kraag met groene zeep en was het hemd binnenstebuiten. Klop het hemd na het wassen goed uit, het overhemd mag niet in de droger. Binnenstebuiten strijken en dit gaat het makkelijkst als het hemd nog een beetje vochtig is.

* Knopen van parelmoer zijn een natuurproduct. Daardoor zijn deze kwetsbaarder en kunnen tijdens het reinigen stukjes afbreken. Door te wassen in een waszak kan dit veelal voorkomen worden.

DAS

DAS

* Haal de knoop uit de das, hang deze uit of rol zorgvuldig op. Bijpersen mag, maar met een vochtige doek ertussen en niet duwen.

* Zijde dassen kunnen alleen chemisch gereinigd worden. Kleine vlekjes dien je direct met water te verwijderen, maar voorzichtig deppen. Mocht dit niet werken dan kun je je das (opgerold) in een potje met wasbenzine stoppen. Laat het een nacht staan en de wasbenzine zal verdampen. Wel even uithangen en laten luchten.

STOMERIJ SERVICE

Stomerij

Wij adviseren stomerijen van Clean Earth cleaning waar je maatkleding (op basis van de GreenEarth methode) op gepaste en milieuvriendelijke wijze wordt gereinigd. Geen last van chemische luchtjes en na het reinigen wordt je kleding handmatig en op een pop geperst, zodat de perfecte pasvorm behouden blijft.

Zie hier hoe je maatkleding gereinigd en geperst wordt.

MOTTEN

Motten

Motten leven graag in het donker en houden van ‘vieze’ kleding. Motten eten de eiwitvezels in wol op, waardoor gaatjes ontstaan. Verder zijn ze gek op bont, veren en haar. Zorg er dus voor dat je kleding schoon in de kast hangt en / of veilig wordt opgeborgen in een kledinghoes. Motten hebben een hekel aan geuren als lavendel en roosmarijn.

Tips voor onderhoud maatkleding van het-PAKhuys